Tervetuloa sukeltamaan kanssani teollisuuden vesiin!

Hygieniahaalari – vanhusten- ja muistisairaidenhoidon tärkeä työväline

Hygieniahaalarit ovat yleisessä käytössä esimerkiksi vanhusten ja muistisairaiden laitoshoidossa. Hygieniahaalari on pitkälahkeinen ja yleensä pitkähihainen haalari, jonka vetoketju on sijoitettu selän puolelle. Hoitajat pukevat haalarit asiakkaan päälle ja haalarin päälle voidaan laittaa asiakkaan omat vaatteet. Hygieniahaalari on mukava päällä ja helpottaa inkontinenssi dementiapotilaiden hoitotyötä. Hygieniahaalaria käytetään, jotta asiakas ei sotkisi itseään tai ympäristöään.

Mukavat puuvillahaalarit on suunniteltu aktiivisille dementiapotilaille

Hygieniahaalari eli hoitohaalari on hengittävä, joustava ja helppo pitää puhtaana. Hoitolaitoksissa haalarit myös varustellaan niminauhoilla. Haalareissa on vetoketjut selässä sekä haaroissa, joka tekee niistä käytännöllisiä pukea sekä ottaa pois hoitajien kanssa tehtävien wc-käyntien aikana. Haaroissa oleva vetoketju voidaan avata, jotta inkontinenssisuojus voidaan vaihtaa helposti ilman, että haalaria tarvitsee poistaa asiakkaan päältä kokonaan. Vetoketju haaroissa on varustettu sellaisella turvalukolla, joka estää käyttäjää poistamasta inkontinenssituotetta vahingossa itse.

Selässä hygienia haalareissa on vinoviivaisesti menevä vetoketju. Tämä vetoketju on suunniteltu niin että se ei paina selkään makuuasennossa tai nukkuessa. Vuodepotilaille on olemassa erityinen malli, jossa on vetoketju, joka avautuu kokonaan edestä. Inkontinenssisuoja voidaan poistaa myös tästä mallista ilman, että potilaan tarvitsee riisuutua kokonaan.

Hygieniahaalarin käyttö on potilaan omaksi eduksi

Inkontinenssi on yleistä dementiapotilailla ja sillä tarkoitetaan tahatonta virtsan- ja ulosteen karkailua. Inkontinenssin aste vaihtelee henkilöittäin. Useilla muistisairailla henkilöillä on taipumus esimerkiksi repiä vaipat pois yöllä ja näin kastella sänkynsä. Monet muistisairaat vanhukset kokevat, että heidän vaatteensa ovat outoja ja että ne täytyy riisua, vaikka he olisivat julkisella paikalla. Muistisairaat myös usein kokevat että vaipat, olivatpa ne sitten kuivia tai märkiä täytyy myös repiä pois. Vaippa laitetaan potilaille, myös yleensä vähintään yöksi, sillä useilla laitospotilailla ei ole pidätyskykyä tai he eivät osaa ilmaista tarvetta mennä wc:hen. Hygieniahaalarin tarkoitus ei ole pakottaa muistisairasta henkilöä pitämään yllään vaippoja, vaan haalarin on tarkoitus estää potilasta riisumasta itseään ja sotkemasta ympäristöään. Tämä estää useiden bakteerien leviämisen, mikä on suuri etu vanhusten hoitoon keskittyvissä laitoksissa. Vaippoja toki tulee silti vaihtaa usein, ja hygienia haalarin tarkoitus on nimensä mukaisesti pitää yllä hyvää hygieniaa. Suomen Laitostekstiilit Ky valmistaa tekstiilejä käsityönä sairaaloille ja hoitolaitoksille.