Tervetuloa sukeltamaan kanssani teollisuuden vesiin!

Hitsatut putkistot ja rakenteet ovat osa kaupunkimaisemaa

Tällä kertaa käsittelen teollisuuden ja tuottamisen maailmaan sukeltavassa blogissani hitsattuja rakenteita ja niiden käyttökohteita. Mitä etuja hitsaamisesta on? Mitä ovat hitsatut putkistot? Nämä asiat selviävät ihan pian.

Hitsaamalla osat saadaan liitettyä toisiinsa

Hitsatut elementit ovat useimmiten metallista valmistettuja kappaleiden yhdistelmiä. Näitä käytetään yleisesti lähestulkoon kaikkialla aina pienemmistä koneiden osista suuriin rakennuksiin sekä polkupyöristä laivoihin. Hitsauskohta on usein näkyvä kohta, jossa rakenteet liittyvät toisiinsa. Tällaisia liitoksia tarvitaan aina kun kaksi osaa halutaan kiinnittää toisiinsa, jotta voidaan luoda esimerkiksi kaartuvia tai kääntyviä osia.

Taitoa vaativa tehtävä

Mitä hitsaus oikeastaan on? Hitsaamisella tarkoitetaan osien liittämistä toisiinsa lämpöä hyväksi käyttäen. Näin osat muodostavat lähes saumattoman yhteyden toisiinsa. Osat siis sulatetaan kiinni toisiinsa. Aivan näin yksinkertaista ei hitsaaminen kuitenkaan ole, vaan alan ammattilaiset osaavat ottaa huomioon monet hitsauksen lopputulokseen vaikuttavat tekijät aina kappaleiden valmistelusta suojakaasun käyttöön.

Hitsattuja kappaleita käytetään suurissakin rakennuskohteissa. Näin ollen hitsauksen ammattimainen ja turvallisuutta takaavien standardien mukainen toteuttaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä. Pahimmassa tapauksessa huonosti hitsattu kohta voi aiheuttaa vaaraa ihmisten terveydelle.

Myös hitsaaminen itsessään on erityistä turvallisuutta vaativa tehtävä. Hitsaamisen yhteydessä muodostuvia vaaratekijöitä ovat muun muassa valokaaren aiheuttama kirkas valo ja säteily sekä korkeat lämpötilat. Tämän vuoksi ammattilaisella on aina kunnolliset suojavarusteet. Hitsaustyöt tulisi siis aina jättää ammattilaisen huoleksi, jotta työ on turvallista ja lopputulos kestävä. Töitä hoitaa esimerkiksi MS-Weld Ky.

Huoltovapaa liitos

Hitsattujen elementtien, kuten hitsatut putkistot, etu on niiden saumattomuus. Sauma on aina huoltokohde, joten huolellisesti toisiinsa kiinni hitsatut osat ovat huoltovapaampia kuin esimerkiksi laippaputken, joiden saumakohdasta tulee jatkuvasti huolehtia. Hitsattu rakenne on ja pysyy siinä muodossa, joka sille on annettu.

Hitsattujen elementtien käyttökohteita

Kuten mainitsinkin jo artikkelin alkupuolella, käytetään erilaisia hitsattuja elementtejä hyvin monissa kohteissa. Kun seuraavan kerran astut ulos ovestasi, voit tutkailla ympäristöäsi tätä silmällä pitäen. Kadulla näet monia metallisia elementtejä aina autoista lyhtypylväisiin ja piha-aidoista leikkipaikan kiipeilytelineisiin. Tämä rakentamisen muoto siis näkyy aivan jokapäiväisessä elämässämme, vaikka emme ehkä olisikaan siihen ennen huomiota kiinnittäneet.