Tervetuloa sukeltamaan kanssani teollisuuden vesiin!

Vedensuodatin auttaa sinua kontrolloimaan kotitaloutesi veden laatua

Me Suomessa olemme onnellisessa asemassa maailmassa voidessamme ajatella hanaveden olevan juomakelpoista. Ehkä tiedätkin, ettei näin suinkaan ole monissa muissa maissa. Monessa maassa hanavesi on joko kummallisen makuista, tai oikeasti niin likaista, ettei sitä kannata juoda. Ja monella ihmisellä ei ole edes mahdollisuutta hanaveteen.

Siitäkin huolimatta, että Suomen vesijohtovesi on maailman ykkösluokkaa, voi siinäkin piillä monia yllättävän ikäviä hiukkasia. Vedensuodatin voi siis olla tarpeellinen hankinta myös meillä päin. Tästä artikkelista löydät lisää tietoa siitä, miksi vedensuodattimen käyttö kannattaa. Toivottavasti kirjoituksesta on sinulle hyötyä!

Testaa juomavetesi laatu itse tai ammattilaisen toimesta

Vaikka vesi näyttäisi ja maistuisi ihan hyvältä, voi siinä silti olla monia terveydelle pitkällä tai lyhyellä aikavälillä haitallisia aineita. Näitä pienen pieniä hiukkasia ja mikrobeja emme pysty paljaalla silmällä näkemään, joten veden laadun arvioiminen ilman siihen kehitettyjä testejä on oikeastaan mahdotonta. Ennen suodattimen hankkimista voit testauttaa veden laadun asiantuntijan toimesta. Markkinoilla on myös kotona tehtäviä yksinkertaisia testejä, joiden avulla voit saada osviittaa esimerkiksi erilaisten metallien ja kalkin määrästä vedessä. Vesi voi olla niin sanotusti pehmeää tai kovaa. Kova vesi aiheutuu suuresta kalsiumin ja magnesiumin määrästä. Kova vesi aiheuttaa muun muassa kodinkoneiden ennenaikaista rikkoutumista, sillä se tukkii putkia suolan saostuessa. Myös pesuainetta tulee käyttää enemmän, jos vesi on kovaa.

Tavallinen vedenpuhdistusjärjestelmä ei usein ole riittävä

Vettä suodattamalla on mahdollista poistaa vedestä niin terveydelle haitalliset metallihiukkaset, mikrobit, mikromuovi kuin lääkeainejäämätkin. Vaikka hanavesi olisikin yleisesti ottaen juotavaksi tarpeeksi puhdasta, voi siinä silti olla näitä hiukkasia. Perinteinen vesijohtoverkoston puhdistusjärjestelmä ei pysty poistamaan kaikkia epäpuhtauksia. Veden laatu myös vaihtelee kiinteistökohtaisesti, sillä putkien kunto vaikuttaa vedessä olevien hiukkasten määrään. Useat vedensuodattimet myös vähentävät veden kovuutta, jolloin kodinkoneesi, kuten kahvinkeitin, säästyvät kovan veden aiheuttamilta haitoilta.

Mielestäni vedensuodatin, muodossa tai toisessa, on hyvä hankinta jokaiseen talouteen. Valitsemalla laadukkaan suodattimen ja sitä asianmukaisesti käyttämällä voit itse varmistua juoma- ja käyttövetesi puhtaudesta ja kovuudesta. Näin suojelet omaa terveyttäsi sekä kodinkoneitasi ennen aikaiselta haurastumiselta. Suodattimia myy esimerkiksi Pumppulohja Oy Ab.